poniedziałek, 10 listopada 2014

Coś innego c;

HEEEEEEEJ ☺☻♥!!

Dzisiaj troszq inny post niż zwykle:) Będzie on opowiadał o robieniu.. Babeczek! Uwielbiam je chociaż jestem alergiczką (nie mogę mleka ani glutenu), dlatego zaproponuję Wam sposób bez tych dwóch skladników.
Ilość porcji: ok. 12 babeczek
Czas przygotowania: 1-1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, papilotki do muffinek, tarka, 2 miski
Składniki:
- 50g mąki z amarantusa
- 40g mąki z ciecierzycy
- 30g mąki jaglanej
- 20g poppingu z amarantusa (ekspandowany)
- 210g surowych buraków
- 150ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 3 średnie jajka
- 1.5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50g bezglutenowego kakao naturalnego
- 4 łyżki cukru waniliowego bezglutenowego
- 3 łyżki miodu

Polewa:
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 70g gorzkiej, bezglutenowej czekolady (przynajmniej 60% kakao)

Przygotowanie: 
Miska z mokrymi składnikami
Buraki gotujemy aż do miękkości (w zależności od ich wielkości ok. 1-1.5h). Studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie przekładamy na sitko o bardzo małych oczkach i odciskamy sok (można do tego użyć gazy) i przekładamy puree z buraków do miski.
Dodajemy olej i mieszamy aż do otrzymania jednorodnej mieszaniny.
Następnie dodajemy miód i mieszamy. Kolejno dodajemy po jednym jajku i za każdym razem dokładnie mieszamy, aż do otrzymania jednorodnej mieszaniny.

Miska z suchymi składnikami
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk oraz popping. Mieszamy.
Następnie dodajemy cukier waniliowy, kakao, bezglutenowy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie porcjami dodajemy zawartość miski z suchymi składnikami do pierwszej miski, cały czas mieszając.
Rozkładamy równomiernie ciasto do foremek.
Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach w trybie grzałek.
Po wyciągnięciu, studzimy, po czym polewamy każdą polewą czekoladową.

Polewa
Roztapiamy olej kokosowy w garnku, następnie dodajemy połamane kostki czekolady. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy cukier puder i mieszamy aż do rozpuszczenia grudek cukru i powstania jednolitej polewy. Powinna być lejąca, gdyż po wystudzeniu stężeje.

→ Jedna muffinka bez polewy (66g):  218kcal, 
Białka - 5g, Tłuszcze - 15g, Węglowodany - 16g
→ 100g muffinek bez polewy: 331kcal, 
Białka - 7.5g, Tłuszcze - 22.5g, Węglowodany - 24g

→ Jedna muffinka z polewą (75g): 278kcal, 
Białka - 5.4g, Tłuszcze - 19.9g  , Węglowodany - 19g
→ 100g muffinek z polewą: 368kcal, 
Białka - 7.1g, Tłuszcze - 26g, Węglowodany - 25g





SMACZNEGO! ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz